Szállítmányozói felelősségbiztosítás

Szállítmányozói felelősségbiztosítás

A szállítmányozással foglalkozó vállalkozások szakmai felelősségbiztosítása.
A szállítmányozási szerződés alapján fennálló szállítmányozói felelősséget a hatályos magyar jogszabályok, az adott fuvarozási ágra vonatkozó nemzetközi egyezmény, nemzetközi általános szerződési feltételek és a Magyar Szállítmányozói és Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége által kidolgozott mindenkor hatályos Magyar Általános Szállítmányozási Feltételek határozzák meg.
Az egyes biztosítók szállítmányozói felelősségbiztosítása nem fedezi a fenti jogszabályokban előírt felelősségi károk mindegyikét.
Amit általában térít: téves kiszolgálással, a küldemény továbbításához szükséges fuvarozási és egyéb szerződések megkötésével, szükséges eszközök bérlésével, megbízás alapján kötött biztosításokkal, iratok beszerzésével okozott károkat, a vámügynöki és vámközvetítői tevékenységével kapcsolatos bírságot.
Nagyon fontos az adott biztosító feltételeinek megismerése.

Gyakori probléma, hogy nem győződik meg a szállítmányozó a fuvarozó biztosításának tartalmáról és érvényességéről. A szállítmányozói felelősségbiztosítások nem váltják ki a CMR biztosítást. A CMR biztosítás a fuvarozó felelősségbiztosítása.

Ha a Szállítmányozói felelősségbiztosítás vagy CMR biztosítás az adott fuvarozásra nem érvényes, az áru tulajdonosának és a szállítmányozónak közös érdeke, hogy ekkor egyutas szállítmánybiztosítást kössenek.


Bővebb tájékozódás, illetve szerződéskötés igénye esetén kérjük, keressen meg az info@nitrisk.hu mailen